Transit Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

2024-03-12T11:07:33

Transit ticaretin yoğun bir tempoyla geliştiği ve globalleşen dünyada daha da önem kazandığı günümüzde belki de birçok kişi bu kavramı ilk defa duyuyor olabilir. Tam da bu noktada, transit ticaretin inceliklerine ve bu ticaret biçiminin nasıl uygulandığına dair detayları gelin birlikte keşfedelim!

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Transit Ticaret Nedir?

Transit ticaret, bir ürünün bir ülkeden satın alındıktan sonra, üçüncü bir ülkeye, o ürünün geçiş yaptığı ülkenin toprakları üzerinden sevk edilmesi sürecidir. Yani, bir nevi global bir “köprü” oluşturma eylemi diyebiliriz.

Transit ticarette, ürünler genellikle serbest bölgelere satılır ve bu süreçte ihracat ya da ithalat rejim hükümleri uygulanmaz. Bu da transit ticaretin çoğu zaman karmaşık ve zaman alıcı olan gümrük prosedürlerini atlamayı mümkün kılar. Ancak burada önemli olan her ülkenin transit ticarete izin vermeyeceğidir. Bu sebeple transit ticaret yapmadan önce işlemin yapılacağı ülkelerin bu konudaki yasalarını dikkatlice incelemek önemlidir.

Transit ticaretin bir diğer önemli özelliği, bu süreçte genellikle gümrük beyannamesi düzenlenmemesidir. Yani transit ticaret yapan şirketler ya da bireyler, genellikle bu bürokratik yükümlülükten muaf olurlar. Ancak transit ticarette peşin ödeme ya da akreditif ödeme gibi ödeme biçimleri ile karşılaşabilirsiniz. Türkiye’de vergiye tabi olan ve esnaf odalarına kaydı bulunan bütün tüzel ya da gerçek kişiler, transit ticaret yapabilir ve bu ticaret biçiminin ayrıcalıklarından yararlanabilir.

Transit ticaret, genellikle bir ürünün yurt dışından satın alındıktan sonra, Türkiye’nin gümrük sahasına girmeden farklı bir ülkeye satılmasını içerir. Transit ticaret formuna dahil olan ürünler, herhangi bir vergiye tabi olmaz. Yani dışarıdan alınan ürünleri Türkiye’ye sokup gümrüklü antrepolara indirdikten sonra yeni bir ülkeye sattığınızda, antrepo beyannamesinin düzenlenmesi gerekebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Transit Ticaret Nasıl Yapılır?

Farklı ülkeler arasında ürün sevkiyatı yapma pratikliği ile ön plana çıkan transit ticaret modeli pek çok girişimci için cazip bir seçenek haline gelmiştir. Bu tür bir ticaret için öncelikle birtakım önceden belirlenmiş prosedürlerin eksiksiz bir şekilde takip edilmesi gerekir. Bu süreç bir transit ticaret beyannamesi düzenlenmesiyle başlar. Bu beyanname, doğrudan gümrük idaresi tarafından düzenlenir, genellikle ürünlerin sınırdaki gümrük bölgesine girişi sırasında önem kazanır.

Beyanname düzenlendikten sonra bir sonraki adım ürünün alış ve satışı ile ilgili transit ticaret faturası hazırlanmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, alış faturasının Türkçe ve satış faturasının ise İngilizce olarak düzenlenmesi gerekliliğidir. Bu iki dil, transit ticarette genellikle standart olarak kabul edilir. Bu nedenle faturaların bu dillerde düzenlenmesi oldukça önemlidir.

Faturalar düzenlendikten bir sonraki adım bu faturaların alıcı tarafa eksiksiz bir şekilde ulaştırılmasıdır. Bu işlem genellikle elektronik ortamda gerçekleştirilir ve bu sayede alıcı, ödeme işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilir. Ödeme işlemleri tamamlandığında, ürünler satın alınan ülkeden alıcı ülkeye sevk edilir. Bu süreçte kullanılan ödeme yöntemine ve alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmaya bağlı olarak çeşitli lojistik ve taşıma işlemleri gerçekleştirilebilir. Ancak genellikle transit ticarette kullanılan ödeme yöntemlerine dair herhangi bir sınırlama yoktur.

Transit Ticaretin Avantajları Nelerdir?

Transit ticaretin bazı önemli avantajları bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Transit ticarette genellikle eşyanın geçtiği ülkenin gümrük vergileri, KDV gibi vergilerden muaf olunur. Bu da işletmeler için büyük bir maliyet avantajı sağlar.
  • Türkiye’de 2008 ve 2017 yıllarında yapılan transit ticaret mevzuatı ile transit ticarette taahhüt takibi ve Detaylı Beyan Transit Uygulaması (TRIM/TREX) kaldırılmıştır. Bu düzenlemeler transit ticaret işlemlerinin basitleşmesini sağlamıştır.
  • Transit ticaret, işletmelerin farklı pazarlarda faaliyet göstermelerine olanak sağlar. Ayrıca işletmeler arasında yapılan anlaşmalara bağlı kalmaksızın mal ve hizmetlerin alım satımını yapma esnekliği sunar.
  • Transit ticaret, ürünlerin direkt olarak kaynaktan hedefe taşınması olduğu için lojistik süreçler hızlı ve etkili bir şekilde yürütülür.
  • Kazanılan gelirin tamamı Türkiye’de vergilendirildiğinden vergi planlaması açısından avantaj sağlar.

Yukarıda belirtilen avantajların yanı sıra transit ticaret düşük maliyet, daha geniş pazar erişimi ve ticaretin çeşitlendirilmesi gibi daha birçok avantaja da sahiptir. Fakat transit ticaretin yasal gerekliliklerini ve potansiyel risklerini tam anlamıyla anlamak için dikkatli bir şekilde araştırma yapılması gerekir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Vergi matrahı nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez