Ticari faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar için beyanname vermek, sorumlu oldukları bir konudur. Ancak günümüz şartlarında, teknolojik gelişmelerin de etkisi ile tüm resmi işlemler dijital ortama taşınmaktadır. Beyanname uygulamasının e-Beyannameye dönüşümü de bu sürecin bir parçasıdır. Her ne kadar hala fiziki ortamda beyanname verilebiliyor olsa da e-Beyanname uygulaması sağladığı kolaylıklar ile çok daha fazla tercih edilen bir uygulamadır.
e-Beyanname Nedir?
e-Beyanname yani elektronik beyanname de elektronik ortamda yapılabilen işlemlerden biridir. Kişi ya da işletmelerin bağlı oldukları vergi dairelerine bildirmeleri gereken evraklar bulunur. Bu evrakların zamanında ve doğru şekilde bildirilmesi gerekli takiplerin yapılabilmesini ve vergi kaçakçılığı gibi olumsuz durumların önüne geçilebilmesini sağlar. Bu işleme ‘Fiziki Beyanname’ adı verilir. Elektronik beyanname ise kişi ya da işletmelerin vergi dairelerine bildirmesi gereken bütün evrakların elektronik ortamda dijital olarak gönderilmesini sağlayan yenilikçi bir uygulamadır. Fiziksel beyanname ve elektronik beyanname aynı bilgi ve evrakları içerir. Dolayısıyla ikisi de hukuki açıdan eşit derecede geçerlidir.
e-Beyanname’nin Avantajları Nelerdir?
Yenilikçi ve modern bir muhasebe uygulaması olan e-beyanname’nin çok sayıda avantajı bulunur. Bu avantajları sayesinde bu uygulama günümüzde çok sayıda kişi ve işletme tarafından kullanılır. Elektronik beyanname sisteminin avantajlarından bazıları şunlardır;
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
e-Beyannameye Nasıl Başvuru Yapılır?
e-Beyanname uygulamasından faydalanabilmek için öncelikle kullanacağınız elektronik beyanname programını indirmeniz gerekir. İndirdiğiniz program vasıtası ile vergi dairesine e-Beyanname bildiriminde bulunabilirsiniz. Ancak, tüm bu adımlardan önce vergi dairesine başvurmanız gerekir. Bu başvuruyu ise gerçek ve tüzel kişiliğe sahip kişilerin, Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu’nu doldurması ve vergi dairesine ileterek sağlaması önem arz eder. Başvuru işlemini gerçek kişi iseniz kendinizin yapması gerekirken; tüzel kişi iseniz kanuni temsilciniz aracılığı ile gerçekleştirmeniz gerekir.
Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra Beyanname Düzenleme Programı olan uygulamalardan birini, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’nin internet sitesi aracılığı ile indirmeniz mümkündür. Tercih ettiğiniz elektronik beyanname programını cihazınıza nasıl kuracağınız İnternet Vergi Dairesi’ne ait internet sitesinde anlatılmaktadır.
e-Beyanname Nasıl Hazırlanır?
Bilgisayarınıza gerekli programı indirip kurduktan sonra e-Beyanname hazırlama işlemine başlayabilirsiniz. e-Beyanname hazırlama aşamasında internet kullanımı şart olmadığından bilgisayarınızda bir dosya üzerinden de bu hazırlığa başlamanız mümkün olur. Ancak baştan sona program üzerinde işlemleri gerçekleştirmek istemeniz halinde yaptığınız adımları siteye yüklemelisiniz. Bunu gerçekleştirebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait siteye kullanıcı adınız ile şifrenizi girmek suretiyle girişi gerçekleştirebilirsiniz. Sisteme girdikten sonra ise hazırladığınız dosyaları buraya yükleyebilirsiniz.
Yükleme işlemini tamamladığınız andan itibaren ilgili vergi dairesi hazırladığınız e-Beyannameyi inceler ve hatasız bulması halinde kabul eder. Ancak, e-Beyannamede bir hata bulunması halinde vergi dairesi tarafından ilgili kişiye bu durum bildirilir ve düzeltme istenir. e-Beyannamenin kabul edilip onaylandığı aşamadan itibaren ise mükellefe online ortam üzerinden tahakkuk fişi gönderilir.
e-Beyanname düzenleme programları aşağıdaki gibidir:
- Java Runtime Environment isimli programı kullanarak e-Beyanname düzenleme formunun çalışması sağlanır.
- Beyanname Düzenleme Programı ile beyannamenizi hazırlayabilmeniz mümkün hale gelir.
- Adobe Acrobat Reader programı ile PDF formatına sahip dosyalar görüntülenebilir. Beyanname ve tahakkuk fişleri PDF formatında olduğundan bunları görüntüleyebilmeniz için bu programı indirmeniz gerekir.
e-Beyannameleri Kimler Gönderebilir?
Elektronik beyanname verebilecek gerçek ve tüzel kişiler aşağıdaki gibidir:
- Katma Bütçeli İdareler
- İl Özel İdareleri
- Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler
- Kamu İktisadi Teşebbüsleri
- Belediyeler ile buna bağlı iktisadi işletmeler
- Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri
- Özerk Kuruluşlar
- Döner Sermayeli İşletmeler
- Diğer Kamu Kurumları
- Avukatlar
- Noterler
- Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri
- Gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri
- Bir işletmeye bağlı olarak çalışan ve 3568 sayılı Kanun gereğince ruhsata sahip olan meslek mensuplarınca muhasebeye ilişkin işlemleri yapan mükellefler
- Bir sınırlamaya dahil olmaksızın Yeminli Müşavirler ile tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan mükellefler
Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve anında gönderebilirsiniz. Ön Muhasebe Programı Logo İşbaşı’nın ücretsiz GİB e arşiv portal entegrasyonuyla saniyeler içinde e arşiv faturanızı kesin ve anında müşterinizle paylaşın.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;